W dniu 15 stycznia 2024r. w klasie 3A została przeprowadzona przez wychowawcę klasy - Joannę Zalewską w obecności przedstawicieli Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Rypinie lekcja dotycząca profilaktyki nadwagi i otyłości oraz zdrowego stylu życia i odżywiania.
Celem zajęć było:
- zwiększenie świadomości uczniów w zakresie ryzyka jakie niesie ze sobą nadwaga i otyłość;
- nabycie wiedzy w zakresie przeciwdziałania tym problemom;
- szerzenie aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia.
Program „ZDROWO I KOLOROWO” realizowany w naszej szkole, miał na celu kształtować dobre nawyki żywieniowe i promować aktywność fizyczną u uczniów. Uczniowie podczas zajęć dowiedzieli się, jakie korzyści organizm czerpie z aktywności fizycznej, szczególnie zimą. Na podstawie „Zaleceń zdrowego żywienia” przygotowanych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego omówili talerz zdrowego odżywiania i poznali podstawowe posiłki. Na koniec zajęć uczniowie mieli okazję odgadywać nazwy warzyw i owoców podczas degustacji pt.: „Wiem, co jem!”.
To była bardzo ważna i cenna lekcja!
87-510 Skrwilno
ul. Bieżuńska 16